VEST

pročitaj

Prvi dan projekta „Apatin – moj grad“

28.03.2018

Projekat „Apatin – moj grad“ je uspešno otpočeo u sredu 28. marta prvim edukativnim izletom. Ulogu glavnog vodiča i edukatora dece je ovog puta pripala Borisu Mašiću, profesoru Nemačkog jezika, i vrsnom poznavaocu istorije Apatina i okolnog područja.

Skup srednjoškolaca je bio zakazan na trgu Nikole Tesle gde je dan započet pričom o istoriji i nastanku Apatina. U ovom delu programa učesnici su upoznati sa brojnim interesantnim činjenicama, pa tako zahvaljujući projektu sada znaju gde su u neposrednoj blizini Apatina otkriveni veliki blokovi iz perioda Rimljana koji ukazuju na antičku istoriju Apatina, kuda se protezao rimski šanac, odakle u kućama Pivarske ulice cigla iz doba rimljana, šta je apatinska Atlantida, šta je bilo današnje zabavište u parku i zašto je u jednom periodu baš ono korišćeno kao karantin itd.

Nakon toga svi učesnici projekta su prešli u ulicu Srpskih vladara gde su imali priliku da čuju brojne zanimljivosti o istoriji današnjih objekata i životima njihovih vlasnika u 19. i početkom 20. veka. Ovde su upoznali gde je nekada bio hotel, najveća trgovina, šta su bile današnja Pivnica na ćošku, koji je poznati svetski slikar živeo preko puta današnjeg Maxija, zašto tabla koja govori o mestu rođenja Pala Abrahama nije na odgovarajućem mestu, čime su sve raspolagali Špajzeri, zašto kuća koja je danas zgrada pošte ima 2 kapije, koji je baron umalo prokockao bogatstvo itd.

Put je učesnike odveo do Trnovog drveta, zgrade opštinske uprave i Muzeja sporta u okviru Sportskog saveza opštine Apatin. Drugi deo dana je protekao u razgledanju muzeja podunavskih Nemaca i poseti „donjem“ groblju gde su najhrabriji ušli u grobnicu porodice Fernbah. Naročito je bilo zanimljivo slušati o ovoj nesvakidašnjoj porodici koja je u Apatin došla kolonizacijom i za veoma kratak rok stekla enormno bogatstvo ondašnjeg vremena.

Posle pomalo napornog ali sjajno ispunjenog dana svi učesnici projekta, zajedno sa mentorima, su sumirali utiske uz ručak na apatinskoj Banji Junaković. U subotu nastavljamo upoznavanje naše opštine uz učenje i druženje, kada se ponovo srećemo, ovog puta u Prigrevici.