VEST

pročitaj

Povlastice i posebne ponude za putovanje vozom

06.09.2010

Povlastice i posebne ponude
Povratna putovanja

Za povratna putovanja odobrava se povlastica od 20% za 1. i 2. razred.
Prevoz dece

Deca do navršene 6. godine starosti prevoze se besplatno, ukoliko putuju sa osobom koja poseduje voznu kartu. Jedan putnik može da povede najviše dvoje dece koja se prevoze besplatno.

Deca od  navršene 6. godine do navršene 14. godine prevoze se po povlastici od 50 %. Takođe po povlastici od 50%. prevoze se  deca mlađa od 6 godine za koju se zahteva posebno mesto.
Legitimacija SRB PLUS

Legitimacija SRB PLUS, omogućava popust od 30% na redovnu voznu cenu, kod kupovine voznih karata u unutrašnjem saobraćaju. Legitimacija je namenjena svim kategorijama putnika (mladim do 26 god., odraslim i osobama starijim od 60 godina).
                     Kategorija putnika                       Cena u dinarima
Odrasli    

800,00
Lica starija od 60 godina    

400,00
Mladi do 26 godina    

400,00

Legitimaciju mogu kupiti državljani Srbije i državljani stranih zemalja sa stalnim boravkom u Srbiji. Za članove Ferijalnog saveza Srbije, organizacije SOSF(ETC) i udruženja građana: EURO 26, ISIC, ITIC i IYTC, cena legitimacije iznosi 150,00 din.

Prodaja kartica SRB PLUS i RAIL PLUS vrši se na blagajnama sledećih stanica:
Beograd, Novi Beograd, Kraljevo, Čačak, Užice, Priboj, Prijepolje, Požega, Valjevo, Niš, Zaječar, Aleksinac, Stalać, Jagodina, V.Plana, Palanka, Mladenovac, Požarevac, Vršac, Zrenjanin, S.Pazova, N.Pazova, Inđija, Ruma, S.Mitrovica, Šid, Novi Sad, Vrbas, Sombor, Bačka Topola, Subotica.
RAIL PLUS

Legitimacija RAIL PLUS, daje pravo na 30% popusta na redovnu voznu cenu, kod kupovine karata u unutrašnjem saobraćaju i za relacije do Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, dok se u međunarodnom saobraćaju sa ostalim železnicama odobrava popust od 25% na redovnu voznu cenu (ne primenjuje se za vozne karte izdate po posebnim ponudama).

Cena legitimacije, za mlade do 26 god. i starije od 60 god. iznosi 15,00 EUR, a za odrasle 25,00 EUR. Za članove Ferijalnog saveza Srbije, organizacije SOSF(ETC), i udruženja građana: EURO 26, ISIC, ITIC i IYTC, cena legitimacije RAIL PLUS iznosi 8,00 EUR, a za mlade do 26 god. 5,00 Eur.

Prodaja kartica SRB PLUS i RAIL PLUS vrši se na blagajnama sledećih stanica: Beograd, Novi Beograd, Kraljevo, Čačak, Užice, Priboj, Prijepolje, Požega, Valjevo, Niš, Zaječar, Aleksinac, Stalać, Jagodina, V.Plana, Palanka, Mladenovac, Požarevac, Vršac, Zrenjanin, S.Pazova, N.Pazova, Inđija, Ruma, S.Mitrovica, Šid, Novi Sad, Vrbas, Sombor, Bačka Topola, Subotica.
Srbija Fleksipas

Lica do 26 godina starosti, sa stalnim boravkom na području Srbije, imaju pravo na kupovinu vozne karte po ponudi Srbija Fleksipas, koja omogućava da se na prugama ŽS putuje 10 dana(po izboru putnika) u okviru roka važnosti koji iznosi mesec dana.
Vozna karta po ovoj ponudi izdaje se za 2. razred i važi u svim vozovima na prugama ŽS, a za putovanje u vozovima sa globalnim cenama plaća se poseban dodatak.
Starija lica i penzioneri

Imaoci legitimacije YU-S  mogu da koriste popust do isteka legitimacije.
U prodaji je SRB PLUS legitimacija koju starija lica od 60 godina mogu kupiti, po ceni od 600,00din. Na osnovu ove legitimacije, odobrava se popust od 30% pri kupovini karata u unutrašnjem saobraćaju.

Lica starija od 60 god. mogu kupiti i legitimaciju RAIL PLUS, po ceni od 15,00 EUR. Na osnovu ove legitimacije odobrava se popust od 30% u unutrašnjem saobraćaju kao i u međunarodnom saobraćaju sa Republikom Srpskom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom.
Na ostalim međunarodnim relacijama imaocu ove legitimacije odobrava se popust od 25%.
Novinari

Novinari imaju pravo na povlasticu od 30%. Zavisno od Saveza/Udruženja u koji je novinar učlanjen povlastica se koristi na osnovu legitimacije:
- Udruženje novinara Srbije (UNS),
- Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS),
- Nezavisnog Društva novinara Vojvodine (NDN VOJVODINE)
- Udruženja sportskih novinara Srbije,
- Udruženje novinara Vojvodine
Vojnici regruti i vojnici isluženici

Vojnici regruti i vojnici isluženici imaju pravo na povlasticu 20% u drugom razredu svih vrsta vozova. Povlastica se koristi prilikom kupovine karte za odlazak odnosno povratak sa služenja vojnog roka.
Grupna putovanja

Za grupna putovanja odobrava se povlastica od 30% pod uslovom da u grupi ima najmanje šest odraslih lica (dva deteta koja plaćaju voznu cenu računaju se kao jedno odraslo lice).
Pretplatne karte za odrasle i pretplatne karte za učenike

Pretplatne karte kupuju se po povlašćenoj ceni (isti nivo cena za sve vrste vozova) za relacije do 160 km. Mogu se kupiti sa rokom važenja za jedan kalendarski mesec ili za pola meseca.

Sve navedene komercijalne povlastice mogu se koristiti prilikom kupovine voznih karata na blagajnama (stanica i putničkih agencija), a u vozu se odobravaju samo za putnike koji započinju putovanje od stanica u kojima ne radi blagajna u vreme polaska voza.

http://www.zeleznicesrbije.com/active/sr-latin/home/glavna_navigacija/putnicki_saobracaj/unutrasnji_saobracaj/komercijalne_povlastice.html