VEST

pročitaj

Partner u učenju

10.09.2010

U okviru programa „Partner u učenju” Microsoft pokreće elektronski časopis za mlade (tinejdžere uzrasta od 13-19 godina) koji će obuhvatiti teme koje su interesantne mladim ljudima. Želimo da učenicima u Srbiji obezbedimo kvalitetan i besplatan elektronski časopis na srpskom jeziku, koji će sami praviti, učeći da koriste računar i internet tehnologije kao alat za svoje informisanje i za novinarsku prezentaciju tema i sadržaja za koje su zainteresovani. Učenici će, koristeći IT tehnologije, kreirati časopis i u svim elementima: pisanje članaka, priprema časopisa za štampu, grafički dizajn časopisa...

Od novembra 2009. godine elektronski časopis za učenike se objavljuje kao serija multimedijalnih priloga na veb sajtu kome možete pristupiti na klikom na sledeći link: http://top-zona.spaces.live.com/default.aspx.

Praveći ovaj časopis rukovodili smo se i činjenicom da ćemo na ovaj način pružiti priliku svim mladim ljudima u Srbiji da ravnopravno učestvuju i pokažu svoj talenat i kreativnost. Čvrsto verujemo da multimedijalna pismenost deo lične kulture izražavanja i osnova za budući uspeh naših učenika u mnogim profesijama, pa želimo da kroz ovaj projekat ponudimo obuku za učenike u domenu internet novinarstva i da im ponudimo prostor za praktičnu primenu stečenih znanja i promociju svojih ideja.

Elektronski časopis koji će praviti učenici, sa mentorima i uredničkim timom koje obezbeđuje Microsoft, nije klasičan elektronski časopis sveden samo na sadržaj, jer će učenici moći i da štampaju časopis kao pravu novinu sa zaglavljem, impresumom, sadržajem i svim ostalim elementima karakterističnim za štampu. Predviđeno je da časopis ima sledeće rubrike: tema broja, urbana kultura (muzika, kultura, strip, pozorište, časopisi, izložbe, komunikacija, TV, radio...), obrazovanje, životni stil, veliki odmor (pisma, anegdote), IN-OUT, intimno/poverljivo sa odgovorom učenika (bira i komentariše psiholog).

Pozivamo sve zainteresovane učenike koji bi želeli da postanu saradnici časopisa da se jave redakciji na mejl redakcija@live.com. Molimo sve zainteresovane saradnike časopisa da preuzmu edukativni materijal o osnovama novinarstva i osnovama dizajna časopisa sa ovog sajta.
http://www.microsoft.com/scg/obrazovanje/pil/casopis/casopiszaucenike.mspx