VEST

pročitaj

Apatin dobio prvog validiranog omladinskog radnika

27.10.2017

Apatin je dobio prvog omladinskog radnika validiranog od strane Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada. Ova asocijacija se bavi utvrđivanjem zanimanja i standarda u oblasti omladinskog rada i utvrđivanjem kompetencija omladinskih radnika, a u apatinskoj opštini do sada nije bilo nijedne osnove sa kompetencijama za zvanje omladinskog radnika. 


Prethodne sedmice u Novom Sadu održan je dan procene kojim se završio višemesečni proces validacije prethodnog iskustva nove generacije omladinskih radnika u Srbiji, a kroz proces prošao je i omladinski radnik Centra za kulturu i obrazovanje Sonta- Nikola Dobrijević i dobio ovo zvanje.


Ova kvalifikacija obuhvata osobe koje razvijaju i koordiniraju projekte za mlade kroz različite aktivnosti i projekte u zajednici kreirane na osnovu društvenih, ponašajnih, zdravstvenih, razvojnih i sigurnosnih potreba mladih. Takođe, oni superviziraju omladinske aktiviste i samostalni su u obavljanju sopstvenog posla. Uloga ovog zanimanja je da podstiče lični i socijalni razvoj mladih kroz razvijanje socijalnih veština, vrednosti i uverenja.


Takođe, i sama organizacija Centar za kulturu i obrazovanje Sonta je trenutno u procesu akreditacije omladinskih programa i očekuje se da do kraja godine bude prva organizacija iz naše opštine akreditovana za sprovođenje omladinskog rada.