VEST

pročitaj

4. dan projekta "Apatin - Moj Grad"

20.04.2018

 Apatinski srednjoškolci su posetili i jedno od najmlađih sela u čitavoj Vojvodini – Svilojevo. Osnovano 1899. kao Apatin Telep (Apatinsko naselje), postavljanjem kamen temeljca. 1907. godine podignuta je bista Silađi Dežeu, ministru pravosuđa, po kojem selo dobija naziv Silađi odnosno Svilojevo.

U uvodnom delu, od predstavnika mesne zajednice Svilojevo, dobili smo osnovne informacije o selu, današnjoj i nekadašnjoj strukturi stanovništva, glavnim objektima i njihovoj istoriji. Iako je samo selo prilično mlado istorija njegove okoline doseže do perioda Rimljana o čemu svedoče Rimski šančevi.

Nakon upoznavanja i sticanja osnovnih informacija posetili smo rimokatoličku crkvu Sveti Ištvan (Sveti Stefan) koja je dobila ime po prvom kralju Mađarske. Đaci koje zanima arhitektura su dobili osnovne informacije oko projekta, vremena izgradnje crkve, broja zvona, arhitektonskog stila, venecijanskog vitraža, oni koji su zainteresovani za verske zajednice beležili su informacije o freskama i njihovom značenju, o prikazu „Križnog puta“ (Svetog puta) pomoću kipova i rezbarija postavljenih na bočnim zidovima crkve, ljubitelji muzike oprobali su orgulje, a neki su se popeli i do samog vrha tornja.
Kada je uzbudljivoj i intresantnoj poseti crkvi došao kraj, učesnici projekta su se zaputili do parohijskog doma gde se nalazi etno soba sa motivima iz istorije života u selu. 
Sledeća stanica je ponos sela – prostorije dobrovoljnog vatrogasnog društva. Društvo staro gotovo koliko i samo selo je kroz istoriju postojanja mnogo puta, herojski spasilo njegove delove, dok je na brojnim takmičenjima u obavljanju vatrogasne delatnosti i spremnosti odnelo pobedničke pozicije. Ovde se nalazi i velika ugostiteljska sala, zatim prostorije za opremu, a posvedočili smo i o dokumentima i knjigama starim preko 100 godina. Đacima je naročito interesantna bila zastava udruženja sašivena ručnom radom i takođe stara preko 100 godina.

Usledio je i najzanimljiviji deo puta, vožnja traktorom u Svilojevačkom ataru, tokom koje je posećen lokalitet „Ciganhat“. Ovde su učenici svilojevačke osnovne škole pronašli brojne zanimljive predmete iz daleke istorije, poput srebrnog prstena, tigrove kosti, posuđa, čovekove donje vilice probijene kopljem i drugog, koje se danas nalaze u somborskom muzeju. Takođe posetili smo čuvare ovčijih stada i videli kako im trenirani psi pomažu u poslu, videli smo staru krušku - drvo koje svoju fizionomiju nije menjalo za ceo period postanka Svilojeva i na kraju smo posetili veliki ribnjak, gde su se učenici upoznali sa tehnologijom proizvodnje konzumne ribe.

Druženje se završilo u lovačkom domu sekcije „Jastreb“ gde se posle napornog dana uživalo u sjajnom gulašu od divljači.