VEST

pročitaj

Šest novih konkursa Službe zapošljavanja

06.09.2010

Za konkurs „Prva šansa" interesovanje je pokazalo oko 700 preduzeća, izjavio je direktor NSZ Vladimir Ilić i podsetio da je konkurs otvoren još desetak dana.

Beograd, 11. februar 2010.

Nacionalna služba za zapošljavanje juče je objavila šest javnih poziva za subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta, finansijsku pomoć prilikom pokretanja sopstvenog biznisa, kao i poziv za zapošljavanje osoba u okviru planiranih javnih radova u Srbiji

Direktor NSZ Vladimir Ilić izjavio je na konferenciji za novinare da je NSZ za javne radove izdvojila 700 miliona dinara i da je tom aktivnom merom planirano da do posla dođe 5.000 osoba. Prema njegovim rečima, nezaposleni sa evidencije službe koji budu angažovani u javnim radovima primaće 16.000 dinara ukoliko imaju prvi ili drugi stepen stručne spreme, 18.000 za treći i četvrti stepen, oni koji imaju peti i šesti stepen stručne spreme zarađivaće 20.000 dinara, a najvišu zaradu od 22.000 dinara dobijaće osobe sa sedmim stepenom stručne spreme. NSZ će, kako je kazao, plaćati troškove prevoza za angažovane radnike.

Ilić je rekao da je za dodelu subvencija za otvaranje novih radnih mesta ove godine odvojeno 600 miliona dinara i da se očekuje da poslodavci uz pomoć ove mere otvore 4.200 novih radnih mesta. Subvencije su između 80.000 i 160.000 dinara.
Veliko interesovanje za „Prvu šansu"

Za konkurs „Prva šansa" interesovanje je pokazalo oko 700 preduzeća, izjavio je direktor NSZ Vladimir Ilić i podsetio da je konkurs otvoren još desetak dana. Samo lane, kako je kazao, preko programa „Prva šansa" prvo zaposlenje dobilo je oko 16.000 mladih, koliko je planirano i ove godine.

Za subvencije za samozapošljavanje izdvojeno je 300 miliona dinara. Ilić je dodao da je služba ove godine pokrenula i dva konkursa namenjena Romima, a posebne mere podsticaja služba je planirala za Rome koji se odluče da pokrenu sopstveni posao. NSZ je poseban konkurs raspisala za obuke. Ove godine obuke će biti organizovane za računovođe, kuvare, konobare, gajenje cveća i održavanje mehanizacije.
http://www.nsz.gov.rs/page/info/sr/vesti.html?view=story&id=8596&sectionId=1