VEST

pročitaj

Krediti za početnike u biznisu

06.09.2010

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Fond za razvoj i Nacionalna agencija za regionalni razvoj objavili su danas konkurs za dodelu kredita za početnike u biznisu u 2010. godini, vredan 2,2 milijarde dinara.

 

Prema programu kreditiranja, preduzetnici u 2010. godini preko Fonda za razvoj mogu da dobiju kredite za pokretanje sopstvenog biznisa u iznosu od 500.000 do 1,3 miliona dinara, sa kamatom od 2,5 odsto  godišnje. Rok otplate kredita je od tri do pet godina, sa periodom počeka do godinu dana. Kao obezbeđenje kredita može se koristiti ručna zaloga na opremu, menice dva kreditno sposobna žiranta, jemstvo preduzeća ili hipoteka na nepokretnosti ili zemljište. Prednost za dobijanje kredita imaće osobe do 25 godina starosti koje su prošle obuku po programima Nacionalne agencije za regionalni razvoj, Nacionalne službe za zapošljavanje i Business inovation program (BIP).

 

Privredna društva mogu da dobiju kredit od 500.000 do 2,5 miliona dinara, a prednost u dobijanju zajmova imaju preduzeća čiji osnivači imaju do 40 godina. Rok otplate kredita je od tri do pet godina, sa periodom počeka do godinu dana. Kao obezbeđenje kredita može se koristiti ručna zaloga na opremu za kredite do 1,3 miliona dinara, ugovorno jemstvo ili hipoteka na nepokretnosti ili zemljište.

 

Pravo na korišćenje tih kredita imaju preduzetnici i firme regitrovani posle 1. juna 2009. godine, pri čemu podnosilac zahteva ranije nije bio vlasnik privrednog društva ili preduzetnik i nije pravosnažno osuđivan za krivična dela protiv privrede i imovine. Za kredite ne mogu konkurisati osobe zaposlene u javnim preduzećima i državnim institucijama.

 

Krediti za početnike ne mogu se koristiti za programe poljoprivredne proizvodnje, kreditiranje infrastrukture, trgovine, kupovine putničkih vozila, organizovanja igara na sreću i lutrija, kao ni za pozajmice drugim licima.

 

Sve informacije mogu se dobiti u Nacionalnoj agenciji za regionalni razvoj u Beogradu i regionalnim agencijama. Rok za podnošenje zahtevi za dodelu kredita za početnike mogu se podneti do 30. aprila.

 

Ministarstvo ekonomije četvrtu godinu za redom raspisuje program za početnike u biznisu za koji je izdvojeno milijardu dinara iz budžeta Srbije i 1,2 milijarde dinara iz naplate rata iz prethodnih godina.

 

U prethodne tri godine zahvaljujući tim kreditima otvoreno je 6.625 firmi i zaposleno više od 21.000 ljudi.

 
http://www.sme.gov.rs/Lists/List/Lat/Vesti.aspx?id=180