DOGAĐAJ

ne propustite

U toku javna rasprava o nacrtu LAP-a za mlade opštine Apatin za period 2015-2020

02.02.2015
Kancelarija za mlade opštine Apatin obaveštava da je otvorena javna rasprava o nacrtu Lokalnog akcionog plana za mlade opštine Apatin za period 2015 – 2020. godine. Kako bi se obezbedio i sproveo konsultativni proces, ovaj dokument će biti na javnoj raspravi do 6. februara 2015. godine. Nacrt LAP-a za mlade opštine Apatin može se preuzeti u elektronskoj formi na zvaničnoj internet prezentaciji opštine (www.soapatin.org) u kategoriji LOKALNA SAMOUPRAVA - Lokalni akcioni planovi ili na sajtu KZM opštine Apatin (www.kzmapatin.org.rs). 
 
Preuzmi dokument OVDE.
 
Predlozi za izmene i dopune nacrta Lokalnog akcionog plana za mlade mogu se dostaviti do petka, 6. februara, u 12,00 sati:
 
- elektronskim putem na adresu kzm.apatin@yahoo.com
- lično na adresu Kancelarije za mlade opštine Apatin (Zgrada OU, Srpskih vladara 29, kancelarija br. 32) svakim radnim danom u periodu od 12,00 do 13,00 sati.
 
Proces javne rasprave ima za cilj da pospeši dijalog najšireg obima u lokalnoj sredini i da bude završna faza procesa izrade Lokalnog akcionog plana za mlade. Posle javne rasprave, Komisija za izradu LAP-a za mlade, u saradnji sa Kancelarijom za mlade, razmatraće pristigle komentare, dopune ili izmene i odlučuti da li će biti izmena u Akcionom planu ili je potrebno dodatno objasniti pojedina pitanja građanima. Potom će biti pripremljen konačan dokument o kojem će odlučivati Opštinsko veće opštine Apatin.
 
Lokalni akcioni plan za mlade (LAP) treba da odredi ulogu društva prema mladima, moguću ulogu mladih prema društvu, kao i načine za uspostavljanje partnerskog odnosa. Implementacijom Lokalnog akcionog plana za mlade se dugoročno i planski rešavaju problemi mladih koji su specifični za lokalnu zajednicu i to kroz razne mere i usluge za mlade. Kroz umrežavanje i saradnju lokalnih institucija i organizacija, kvalitetnije se koriste resursi i pružaju usluge i aktivnosti za mlade, a na taj način finansijska sredstva su usmerena ka potrebama i prioritetima mladih na lokalu.
 
Opština Apatin je svoj Lokalni akcioni plan (LAP) za mlade realizovala u okviru projekta "Izrada Lokalnih planova za mlade" koji su partnerski sproveli Ministarstvo omladine i sporta (MOS) i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju - GIZ. Procesom izrade LAP-a koordinisala je Komisija za izradu LAP-a, a u skladu sa GIZ metodologijom. Prvi LAP za mlade opštine Apatin usvojen je 2010. godine na period od pet godina.
 
Veselin Mašić
 
Šta je LAP za mlade?
 
Akcioni plan predstavlja dokument kojim se sprovodi briga o mladima, usvojen od strane lokalne vlasti, a izrađen u partnerstvu sa svim zainteresovanim i odgovornim stranama u cilju njegove održivosti.
 
Akcionim planom se utvrđuju osnovna načela politike prema mladima iradni plan zadataka u sprovođenju akcionog plana. U interesu mladih je da sve jedinice lokalne samouprave, institucije, sva udruženja građana i ostali subjekti društvene zajednice, poput političkih stranaka i nevladinih omladinskih organizacija, verskih, nacionalnih i drugih zajednica, međusobnom saradnjom i zajedničkim delovanjem doprinesu postizanju zajedničkih ciljeva.